Založ si blog

Druhé ročné obdobie

Pamätáš si sladkú chuť jahôd z babkinej záhrady? Keď si sa do nich zahryzla, ich lepkavá šťava ti stekala po brade a ty si sa tak krásne usmievala. Vynára sa ti spomienka na hojdačku utkanú z farebných nití, ktorá ťa často ukolísala do ríše snov. Spomínaš si na skrýšu v tieni stromov, ktoré ti dovolili vnárať sa do príbehov v tvojich knihách? Usmievaš sa pri spomienke na fľaky z akrylových farieb zdobiace tvoje obľúbené tričko. Obliekla si si ho vždy pri maľovaní starej lavice, ktorú už nikto nechcel. Tá lavica ťa dnes víta na terase tvojho domu. Spoznala by si aj Janku, s ktorou ste bežali dole kopcom opreteky a potkýnali sa v tráve?

Spomenieš si na malého škovránka, ktorý ťa budieval u babky na prázdninách? Vieš si vybaviť bolesť zo štípancov, ktoré ti uštedrili susedkine rozhnevané husi, keď si sa s Peťkom pokúšala ukradnúť pár orechov z jej záhrady? To ťukanie v ušiach je tvoja spomienka na šikovné prsty starých babíc pri paličkovaní. Ty, vždy sediac pod stolom, si milovala tajomné príbehy, ktoré sa vinuli pri monotónnom zvuku paličiek ťukajúcich o seba. Hojdacia sieť a čerstvá mrkva priamo vybratá zo zeme, ktorú obrábali milujúce ruky, sa prelína so spomienkou na chuť kofoly z pohára páchnuceho pivom, ktorú ti zvykol kupovať starý otec v krčme.

Srdce ti prudko bije, keď sa opäť vrátiš ku pikniku na voňavej lúke, kedy ťa prvý krát pobozkal. Alebo ako si si zašpinila tie krásne biele šaty zmrzlinou, ktorá sa topila na horúcom slnku a on sa na tom ešte dlho zabával. V mysli sa ti vynára ďalšia letná spomienka. Jazdila si na bicykli, v takých modrých bodkovaných šatách s klobúkom na hlave, z ktorého stále padala stužka. V košíku si mala vždy čerstvo natrhané kvety a keď si prešla po hrbole, zacengal ti zvonček na bicykli. Vôňa čerstvo ugrilovaného mäska so zeleninovým šalátom ti v mysli vyvolá obraz priateľov, ktorí sa napchávali spolu s tebou na terase vášho domu. A čo on a vaše prvé leto? Jeho dotyk na tvojich bokoch lákajúcich ťa privinúť sa bližšie. Jeho vôňa, ktorú si vdychovala, keď ste spolu ležali v hojdacej sieti a cmúľali čerstvú jahodovú dreň.

Jeho úsmev a jeho žiariace oči v kontraste s opálenou pokožkou, zachytené na fotke z dovolenky. Úplne jasne sa ti vybavuje pocit, keď sa tvoje rozhorúčené telo vnorilo do chladnej slanej vody a ty si prvý krát privítala more. Svrbia ťa prsty pri spomienke na to, ako si nimi prechádzala po dne oceánu a hľadala mušle. Ešte stále si vieš vybaviť odtlačky na tvári po potápačských okuliaroch, ktoré si nosila celé hodiny. A pamätáš na tie modré plavky, ktoré sa ti zodrali od toľkého spúšťania sa na tobogáne? Poriadne ťa rozosmeje spomienka na to , ako ti tvoj drahý potajomky nakreslil na chrbát srdce poriadne hrubou vrstvou opaľovacieho krému a teba podľa toho opálilo. Privrieš oči a cítiš nádhernú vôňu slnka a opaľovacích krémov, ktorá ti ostáva na oblečení ešte dlho po dovolenke.

Leto je pre teba spomienka na tvoju dcéru, ktorú si v tomto období priviedla na svet. Zasnene privrieš oči, keď si vybavíš jej vôňu a ružovú farbu, ktorou hralo jej malé telíčko keď si ho kolísala pod jabloňou. A ďalší obraz sa tlačí na povrch, rovnako ako jej drobné bosé chodidlá neisto kráčajúce po tráve do tvojho náručia.

Toľko spomienok a živých filmov odohrávajúcich sa v tvojej mysli, keď sedíš sama na lavičke v parku a pozoruješ padajúce lístie. Toľko letného šťastia. Privrieš oči a usmeješ sa, vystavujúc tvár zubatému slnku. Tešia ťa spomienky. Miluješ obrazy leta v tvojom vnútri, ktoré sa nikdy nekončí.

Abstraktná duša padlého hrdinu

28.02.2015

Počul hlasy a vedel že sú blízko. Ich zle utajovaný smiech a prúd vulgárnych slov sa niesli dlhou chladnou chodbou. Nespal, čakal ich. Počul ich kroky skracujúce vzdialenosť k dverám, oddeľujúcich prítomnosť a budúcnosť. Na čele mu vystúpil pot a dlane sa kĺzali jedna o druhú. V ústach mal sucho a očami zmätene behal z jedného tmavého bodu na druhý. Bežala [...]

Prevediem ťa miestom hriechu

26.10.2014

Predstav si, že stojíš v strede obrovského kasína v Las Vegas. Ja stojím za tebou. Rozhliadaš sa vôkol seba a tvoje zmysly sú atakované množstvom zvukov a vôní. Počuješ ako krupiér pri vedľajšom stole mieša karty. Valí sa na teba aplauz prepletený výkrikmi okolostojacich pri stole, kde sa hrá poker. Počuješ zvuk točiacich sa kolies rulety. Gulička poskakuje [...]

KrItIcI

24.08.2014

Úsmev na tvári vyvoláva, Keď sa ego odieva do kože intelektuála. všetko vie. Všade bol. jeho tvár hovorí „Ja to viem predsa najlepšie!“ smiešna i smutná zároveň snaha malých ľudí čo si na pupky nevidia vložiť umenie do škatúľ pravidlá sú len barle strachu rýmy nemusia vždy sadať obkročmo Ako štetky na svojich zákazníkov [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 15483x
Priemerná čítanosť článkov: 1191x

Autor blogu